сряда, 18 юни 2008 г.

Свръхчовека и Свръхорганизма или защо да подкрепим глобалното затопляне

`Айде на лайното. Ъбзърв проточването на интелектуалните ми отпадъци.


Когато реша да погледна по-далеч от настоящите си интереси, когато извратеното ми съзнание поне за малко се изпълни с изчисления и предсказания, се сещам за трите възможни варианта, които бъдещето ни предлага.
Има известна дистопия във всеки от тях, но и мнозина биха ги желали. Еволюцията на индивида или еволюцията на стадото? Или може би пълното унищожение? От кое е най-добре да се отървем- от лукса или от свободата? А да завършим ли историята си в небитието?
Всяка религия е набелязала своя година на Апокалипсиса, а редица фантасти са предположили как науката може да затрие човечеството. Какво ни заплашва наистина? Напълно възможно е Юпитер да не поеме някой метеор и крехката ни планета да бъде отнесена. Говори се, че LHC ще създаде черна дупка, но намирам тези слухове за глупави. По-скоро Лъвкрафтовите Древни биха стрили градовете ни на прах с трансцеденталните си длани...
Далеч повече ме интересува дилемата за това как ще се развие човека, ако съдбата го пощади. Дали и ние като едноклетъчните от древността няма да се съберем на своеобразни талуси, където всеки да функционира като отделен организъм? Дали с течение на времето този талус няма да се превърне всъщност в корпус и отделният индивид да стане тесен спациалист, както тясно се специализират клетките във по-висшите огранизми? Действително може да се направи удивителна аналогия с биологията, аналогия, коята може само да ни отврати от предстоящото. Но това наистина ни очаква- обществото ни в свята еволюция се превръща все повече и повече в един гнусен, паразитиращ организъм, с удивителни размери и невиждано могъщество. Никой не го желае, но и конспираторите са се постарали да не усетим бавната реализация на този план, погребването на човешкия потенциал да бъде нещо повече от марионетка. Редица антиутопии още от първата половина на двадесети век описват положение така близко до сегашното.
Гнусна ми е, естествено, мисълта за подобен свят. От бунтовната си гледна точка далеч не очаквам с нетърпение едно бъдеще, в което идеята за новаторство и самоусъвършенстване е навеки изтрита от човешкия мозък, където Свръхаза, когото сега налагам с парен чук, ще ме води. Имам по-добро предложение, по-скоро моите идоли имат по-добро предложение, което отказва на придружените с конформизъм и робство лукс и социален живот. Това са именно идеите за свободомислието, Ницшевите идеи, предлагащи свободни да градим себе си вместо онази своеобразна Вавилонска кула от плът.
Ако сте се почувствали обидени от думите ми, знайте, че са насочени към вас. А останалите, които искат да преборят онази ужасна ламя, която низвергва личността вместо да я издига в култ, сигурно вече се досещат. Глобалното затопляне е това, което ще срине световната икономика и ще ни отърве от звяра, наречен общество. Ледниковата епоха, която ще настъпи, ще види сметката на проклетите холивудски шибаняци и ще даде на човека нов шанс да съгради света си наново, този път сам и с избор.
МУХАХААХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА!

Няма коментари: